• EXKURZIA V CENTRE LIBERTA

          • So žiakmi 2. ročníka študijného odboru DIPLOMOVANÝ FYZIOTERAPEUT sme navštívili Centrum Liberta. Centrum sa zaoberá okrem iného intenzívnej rehabilitácii detí a dorastu s poruchami pohybu. Zariadením nás previedla riaditeľka PhDr. Renáta Ferencsik a predstavila nám terapie, ktoré poskytujú, napríklad Snoezelen®, Senzorická integrácia, TheraSuit®, TheraTogs, SpiderSuit, či Giger MD® .  Realizácie niektorých terapií mali žiaci možnosť vidieť aj prakticky.

          • Deň Európy 2023

          • 9. máj je oslavou mieru a jednoty v Európe. Tento deň si pripomíname výročie historickej „Schumanovej deklarácie“. V nej je načrtnutá myšlienka novej formy politickej spolupráce v Európe, pri ktorej by sa vojna medzi európskymi národmi stala nemysliteľnou. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou.

            Dňa 5.5. žiaci II.B/PS navštívili európsku dedinku v Kine úsmev. Programom dňa nás previedol známy moderátor Jano Gordulič. V Európskej dedinke sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o aktivitách Európskeho parlamentu a ďalších organizácií. Vypočuli sme si rozhovory so zaujímavými hosťami, Ivan Štefanec – poslanec Európskeho parlamentu, Peter Pollák - poslanec Európskeho parlamentu a Andrej Stančík - štátny tajomník, MZVEZ.

          • Ocenenie žiakov v projekte CLIL

          • 4.5. 2023 pani riaditeľka školy odovzdala diplomy a vecné ceny účastníkom školského kola projektu CLIL. Pani riaditeľka PhDr. A. Hencovská, MBA poďakovala žiakom za prácu, ktorú vykonali nad rámec svojich bežných študijných povinností, ocenila ich ochotu, úsilie, ktoré vynaložili pri príprave. Vyjadrila presvedčenie, že skúsenosti, ktoré v projekte CLIL získali, využijú počas svojho ďalšieho štúdia a aj vo svojej práci. Súčasne vyjadrila, že je hrdá na študentov, lebo škola dostala pozitívnu spätnú väzbu od pracovníčky KSK, ktorá bola prítomná na prezentácií projektu CLIL na našej škole.

          • 45. ročník SOČ

          • So svojimi skúsenosťami na celoslovenskom kole sa podelila žiačka Viktória Kočišová (III.B/PS):

            „Som veľmi rada, že práve ja som mala možnosť sa zúčastniť tejto úžasnej príležitosti, ktorú nemá každý študent. Umiestnila som sa na 6. mieste ako úspešný riešiteľ SOČ na 45. ročníku s témou Očkovanie detského pacienta. Odnášam si odtiaľ plno nových skúseností, zážitkov a hlavne spomienok, na ktoré budem spomínať celý svoj život. Keďže som v Modre bola prvýkrát, tak som sa rozhodla ísť navštíviť cintorín, kde je pochovaný Ľudovít Štúr a musím povedať, že som za to vďačná, pretože inak by sa mi táto príležitosť asi nikdy nenaskytla. Určite Vám ako žiačka tejto školy odporúčam pracovať na Vašich prácach SOČ a ak budete úspešní, budete mať takúto príležitosť, akú som mala ja aj Vy.

            Takto na záver sa chcem veľmi pekne poďakovať mojej konzultantke MUDr. Alene Kolárovskej, ktorá mi venovala svoj voľný čas, svoje vedomosti a odborné skúsenosti v tomto odbore a aj vďaka nej som mala možnosť sa dostať s mojou prácou až tak ďaleko. Je to skúsenosť na nezaplatenie.

          • Exkurzia v Levoči

          • Dňa 4.mája 2023 sme so žiakmi druhých ročníkov denného štúdia navštívili Levoču, kde sme si prezreli Knižnicu pre nevidiacich Mateja HrebenduMúzeum špeciálneho školstva.

            Knižnica pre nevidiacich má viacero oddelení, ktorými nás postupne v dvoch skupinách previedli pracovníčky knižnice. Bolo zaujímavé sledovať proces výroby knihy v Braillovom písme od korektúry, sadzby až po samotnú tlač, taktiež výrobu reliéfnych obrázkov do kníh pre nevidiacich. Prezreli sme si aj oddelenie detských kníh a priamo sme sa zúčastnili aj nahrávania zvukovej knihy v nahrávacom štúdiu.

            V historickom centre Levoče sídli Múzeum špeciálneho školstva. Múzeum je interaktívne, návštevníci sa môžu exponátov dotýkať a vyskúšať si ich. Videli sme pomôcky nielen pre nevidiacich, nepočujúcich, ale aj pre deti s autizmom a iným mentálnym postihnutím.

            Po všetkom, čo sme videli a zažili, sme si uvedomili veľmi dôležitú vec, a tou je vďačnosť za to, že sme zdraví a nepotrebujeme k učeniu špeciálne pomôcky. Zároveň cítime obdiv k ľuďom, ktorí denno-denne musia čeliť rôznym prekážkam, ktoré im ich postihnutie prináša.

            Mgr. Lucia Onderišinová, Mgr. Katarína Žitňanská

          • Mladý Európan 2023

          • Dňa 28.4.2023 v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach sa konalo regionálne kolo vedomostnej súžaže o Európskej únii. Našu školu reprezentovali žiaci II. MAS - B. Šalátová, D. Dragan, Š. Novák. Žiaci vypracovali a v stanovenom čase zaslali prezentáciu o Španielsku, ktoré od 1.7.2023 prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Do regionálneho kola postúpilo 7 škôl a v náročnej vedomostnej súťaži náš tím obsadil krásne 4. miesto, hneď za žiakmi troch košických gymnázií. 

          • Školské kolo CLIL

          • Dňa 27.04. 2023 sme úspešne absolvovali školské kolo projektu CLIL.  Sme radi, že sme pri tejto príležitosti mohli privítať aj Mgr. Natáliu Vince, metodičku z odboru školstva KSK, ktorá výkony našich žiakov hodnotila veľmi pozitívne.

            Pre pedagógov vôbec nebolo ľahké rozhodnúť o najlepších dvojiciach, lebo konkurencia bola veľmi silná a žiaci odprezentovali svoje témy v anglickom jazyku na veľmi dobrej úrovni.

            Pri príležitosti 10. ročníka CLIL projektu sme sa rozhodli, že ocenení riaditeľkou školy budú všetci účastníci školského kola. Úspešným žiakom blahoželáme a veríme, že získané vedomosti a zručnosti budú prínosom pre ich profesijný život.

            Dobré výsledky našich žiakov sú ovocím spolupráce učiteľov odborných predmetov a anglického jazyka, ktorým tiež úprimne ďakujem za ich úsilie.

            Koordinátor CLIL projektu

             

          • Beseda so spisovateľom Antonom Laučekom

          • Dňa 27. apríla 2023 našu školu navštívil vzácny hosť, spisovateľ doc. PaedDr. Anton Lauček, PhD. Pán docent učí na Fakulte humanitných vied a Fakulte elektrotechniky Žilinskej univerzity. Okrem širokého záberu literárnych tém sa venuje mediálnej komunikácii a vedie aj prednášky z rétoriky. Našim študentom predstavil svoju tvorbu, upozornil na nebezpečenstvá mediálneho sveta, pobavil aj vtipnými príhodami zo svojej pedagogickej praxe.

            Ocenil, že máme aj študentov, ktorí píšu, či už poéziu alebo prózu a dal im aj niekoľko rád. V závere okrem iného povedal: ,, Na svete sú dve skupiny ľudí. Tí, ktorí pomáhajú iným alebo tí, ktorí myslia  len na seba. Vy ste tí, ktorí budú pomáhať iným a ja vám k tomu gratulujem.“

          • Súťaž LEŠKA - LIEČ – ŠPORTUJ – KVÍZUJ

          • Dňa 26.4. sa žiačky III.A/PS a III.B/PS zúčastnili pilotnej súťaže pod názvom LEŠKA. S nápadom na takúto originálnu súťaž prišiel Študentský parlament Košického kraja a so samotnou organizáciou pomohol Košický samosprávny kraj. Študenti tak zdolávali prekážkovú dráhu, v kvíze si zmerali svoje vedomosti a ukázali, ako vedia poskytnúť prvú pomoc. Záujem bol obrovský. Súťažilo až 46 prihlásených družstiev. Naše dievčatá sa umiestnili na krásnom 1. mieste v kategórii Prvá pomoc. Našim dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme ešte mnoho ďalších úspechov.

             

            Študentský parlament

          • Súťaž v poskytovaní prvej pomoci

          • V piatok 21.4.2023 nás naše žiačky Laura Džubáková, Erika Iškyová a Anna Guľášová reprezentovali na Regionálnom kole súťaže stredných zdravotníckych škôl v poskytovaní prvej pomoci na pôde SZŠ v Michalovciach. Dievčatá sa umiestnili na 5. mieste a vrátili sa bohatšie o novéskúsenosti a zážitky.

            Ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy ;-)

          • Železničné zdravotníctvo, Košice

          • Žiaci 1. a 2. ročníka študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra dňa 24.4.2023 a žiaci 4. ročníka študijného odboru praktická sestra dňa 26.4.2023 absolvovali stretnutie s námestníčkou pre ošetrovateľskú starostlivosť Železničnej nemocnice Mgr. Máriou Lenártovou, MPH. Zároveň nemocničný epidemiológ oboznámil žiakov s problematikou hygieny rúk zdravotníckeho pracovníka. Súčasťou prednášky bola možnosť precvičiť si pracovný postup dezinfekcie rúk a skontrolovať si stav hygieny rúk pomocou UV lampy.

          • Obchodovanie s ľuďmi - preventívna aktivita

          • Dňa 19.04.2023 sa žiaci tretieho ročníka študijného odboru masér zúčastnili preventívnej aktivity - Obchodovanie s ľuďmi v spolupráci s policajným zborom v Košiciach s mjr. JUDr. Beátou Zelenákovou.

          • Zlaňovací kurz- I.ZZ PKŠ

          • Zlaňovací kurz triedy I.ZZ PKŠ sa uskutočnil v dňoch 19.04. - 21.04.2023 na Vyhliadkovej veži v Košiciach. Ďakujeme Mgr. Zdenkovi Mišinovi za odborný dohľad a profesionálny prístup. (Mgr. Áronová. tr.učiteľ)

          • DEŇ NARCISOV – sme radi, že môžeme pomáhať

          • Dňa 20. apríla sa na našej škole uskutočnila šľachetná akcia pri príležitosti „Dňa narcisov“. Tento deň sa uskutočnila verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky sme pomohli zozbierať finančné prostriedky na pomoc chorým pacientom a ich rodinám.

            Pripnutím žltého kvetu v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu. Do tejto zbierky sa zapojili aj naši žiaci, pedagógovia a zamestnanci školy. Keďže pomáhať je pekná vlastnosť, patrí im veľké Ďakujem.

             

                                           Školský parlament

                   PaedDr. Dáša Šusterová – koordinátor charitatívnych zbierok

             

          • Krásy nášho okolia

          • Zapojte sa do súťaže s témou krásy nášho okolia!

            Súťaž bude prebiehať v dvoch kategóriách:

            1. Fotografie

            2. Umelecké diela (maľby, kresby)

            Súťažiaci môže prispieť najviac 3 dielami. Podmienkou súťaže je zaslanie tvorby na emailovú adresu zsr.kukucinka40@gmail.com alebo doručenie tvorby osobne koordinátorom ŠP – Müllerová a Böszörményiová (fotografie musia byť vytlačené a umelecké diela v originále k na následnú výstavu, ktorá sa bude konať na Deň Zeme

            Súťaž bude prebiehať v termíne 14. 04. – 23.04.2023

            Tešíme sa na vaše tvorby!

            Školský parlament

          • SWAP OBLEČENIA

          • Milí žiaci.

             

            Dňa 27. 04. 2023 (štvrtok) sa na našej škole uskutoční SWAP

            OBLEČENIA.

            SWAP funguje na princípe výmeny.

            Od pondelka 24. 04. 2023 do stredy 26. 04. 2023 sa bude v telocvični organizovať zber vecí. Oblečenie môžete doniesť akékoľvek, no musí byť vo výbornom stave a hlavne čisté.

            Za veci, ktoré prinesiete, dostanete lístok, ktorý si potom budete môcť vymeniť za iné oblečenie. Ak aj nič neprinesiete, stále budete mať možnosť kúpy a to za rozumné ceny. Platiť sa dá iba v hotovosti, sumy budú symbolické 1- 2 eurá.

            Oblečenie, ktoré nám ostane, a vyzbieraná finančná hotovosť budú darované na charitatívne účely.

            Ak teda máte doma oblečenie, ktoré už nenosíte, doneste ho do telocvične v uvedenom termíne.

             

            Ďakujeme.

          • 45. ročník SOČ Košického kraja

          • V piatok 31.3.2023 sa konalo krajské kolo SOČ na SOŠ dopravnej v Košiciach. Našu školu reprezentovali 2 žiačky Viktória Kočišová (III.B/PS) v odbore Farmakológia a zdravotníctvo a Sofia Pástorová (III.B/PS) v odbore Pedagogika a psychológia.

            V silnej konkurencii gymnázií a stredných odborných škôl Košického kraja sa V. Kočišová umiestnila na 2. mieste s témou Očkovanie detského pacienta a postupuje do celoslovenského kola v Modre. S. Pástorová  obsadila 4. miesto ako úspešný riešiteľ s témou Dunning-Krugerov efekt u stredoškolákov.

            Dievčatám ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy, tešíme sa spolu s nimi a V. Kočišovej prajeme, aby bola úspešná aj v celoslovenskom kole.

          • ODBORNÁ EXKURZIA študijného odboru ZDRAVOTNÍCKY ZÁCHRANÁR

          • ODBORNÁ EXKURZIA V dňoch 28.-29.3.2023 sa trieda I.ZZ PKŠ a vybraní žiaci II.ZZ PKŠ študijného odboru ZDRAVOTNÍCKY ZÁCHRANÁR zúčastnili ODBORNEJ EXKURZIE. Počas dvoch dní sme navštívili Vrtuľníkovu záchrannú službu ATE Poprad , kde nás privítala Ing. Hopjaková Zuzana a spolu s MUDr. Križalkovičovou Ivetou pre našich žiakov pripravili zaujímavý program v podobe pútavej prednášky a exkurzie. Žiaci mali možnosť vidieť treningový trenažér a prácu na ňom.

            Ďalším zaujímavým miestom programu bola Horská záchranná služba Vysoké Tatry v Starom Smokovci. Privítal nás náčelník HZS VT ppl. Ing.Živčák Miroslav . Prednášky sa ujali naši bývali, ale aj terajší žiaci študijného odboru zdravotnícky záchranár večernej formy, zamestnanci HZS. Ďalší deň sa začal slnečne a naše kroky viedli až na Sliezsky dom. Dva dni ubehli ako voda, program bol nabitý a my si domov odnášame okrem nových vedomostí aj batoch plný zážitkov a úsmevných momentov. Veď posúďte sami nahliadnutim našich fotiek (Áronová, Birková).

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola, Kukučínova 40, Košice
      • +421 55 62212 16
      • Stredná zdravotnícka škola Kukučínova 40 041 37 Košice 041 37 Košice Slovakia
      • IČO 00606758
      • DIČ 2021141991
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje